Thursday, June 25, 2009

Belated Christmas story

Pe vreeeemuri, de muuult timp .... defapt iarna asta, eu am publicat prima oara in Dilema Veche, defapt in supliment (as, ce-as vrea sa public in aia mare !) o scurta poveste, care, spre surprinderea mea, fusese pusa pe prima pagina ! Probabil eu vreau sa o public si pe aici pentru ca o s-o pierd cand o sa-mi crape computerul, ceea ce patesc, din pacate, mult prea des! :) Happy reading !



Dovezi ca exista Mos Craciun

- titlul pe care l-a dat tipul cu titlurile -



Ei bine, în zilele de azi, mulţi copii spun : De abia aştept să văd ce îmi iau părinţii anul acesta de Crăciun, din păcate. E trist să vezi că atât de multă lume şi-a pierdut credinţa în adevăratul Moş Craciun. Eu una, încă mai cred în el. Da, da, nu glumesc. Orice ar spune alţii, eu încă mai cred. Ţin minte acum câţiva ani , eram în camera în care era şi pomul gata împodobit, era seara de Crăciun, iar noi, familia mea şi cu mine trebuia să mergem în vizită. Ei bine, faza e că m-am întors nu mai mult de două secunde cu spatele la brad, miiiiici de tot, iar apoi când am revenit la poziţia mea de pisică la pândă, atentă la pom, sub brad apăruseră multe muulte cadouri! Mă uit după mama care cu un minut înainte era în camera mare.. Nicăieri! În camera nu mai era nici un sufleţel înafară de floarea de Crăciun de sub brad. De atunci, şi dintotdeauna, eu cred că Moş Crăciun există, şi pe deasupra cred şi că este cel mai rapid om! Doar oamenii nu pot fi aşa de rapizi, vasăzică am ajuns la concluzia că e un spirit! Un spirit cu un sac maaaare de jucării în spinare. Un spirit care pe vremuri intra pe hornurile caselor oameniilor, dar acum... oare cum mai intră în case?

Ei bine, aici e o discuţie întreagă apropo de Moş Crăciun în ziua de azi. Adică, acum lasă că nu mai există hornuri pe case pe unde să vină Moş Crăciun, dar nu mai există nici tradiţia cu statul în jurul focului. Când exista tradiţia aceasta, Moş Crăciun ştia unde sunt toţi şi îşi calcula exact cum trebuie să se furişeze ca să ajungă la timp să plaseze cadourile. Acum, domnul cu cadouri trebuie să fie foarte atent să nu fie prins.

Uitaţi de exemplu povestea copilului din Chişinău! Să vă spun cum a fost! Cum mi s-a întâmplat şi mie, acest băiat, Dan îl cheamă, era în camera în care era si bradul împodobit frumos cum se cuvine. Şi el stătea cuminte lângă calorifer, citind din Kalevala, o carte cu mituri finlandeze, dar deodată se auziră multe pocnituri. Se pare ca Moş Crăciun nu se descurca prea bine anul acela. La bloc nu există hornuri şi uite,aici intervine această problemă! Săracul moş cu cadourile în spinare nu mai ştia pe unde să îl surprindă pe băiat şi să-l facă fericit prin apariţia bruscă a cadourilor! S-ar putea întâmpla ceva mai trist de Crăciun? Mă îndoiesc amarnic! Şi dacă m-aş rupe poate ar fi mai bine! N-aş mai auzi asemenea triste poveşti!

Şi iată că Moşul cel Bun nu mai ştia ce să facă. Săracul de el intră pe un geam sperând să fi intrat bine şi lăsă cadourile pentru Dan, fără să-l vadă cineva. Se pare însă că Moşul, fiind obosit după atâtea drumuri, de data asta dăduse greş şi nimerise în casa vecinului lui Dan, care domn era un bătrân respectabil, cu barba albă până la genunchi şi cu ochelari rotunzi.

Acest fizician bătrân primise în fiecare an de la Moş Crăciun o pipă nouă şi eventual o nouă carte despre Aristotel sau o sticlă de Whiskey Teachers. Dar anul acesta păru foarte uimit când deschise un pachet mult mai mare ca deobicei, şi scoase de acolo o jucărie Transformers mare, care putea fi ghidată cu o telecomandă! Şi asta nu era tot! Multe bomboane ţâşneau din cutie de parcă exista cineva care le arunca!

Iar în camera alăturată, Dan tocmai îşi deschidea şi el cadoul. Ce să vadă? O pipă absolut superba cu multe încreţituri elegante şi fine şi o carte despre Plutarh, chiar volumul noua, despre Alexandru Macedon şi despre Iulius Cesaer. Dan aruncă cât colo cartea şi începu să inspecteze pipa. Tatăl lui Dan avea niste tutun parcă..nu avea el acea colecţie de trabucuri coreene? A, ba da! Aşa că Dan se duse tiptil în bucătărie, făcu trabucurile varză de Bruxelles şi înfipse tutunul în pipă, căută nişte chibrituri şi trase un fum. Nici bine nu reuşi să tragă aer în piept şi brusc începu să tuşească de sculă toată casa. Părinţii lui Dan erau absolut uimiţi! Ba nu! Aveau gurile căscate complet şi nu mai ştiau ce să facă!

Normal că toţi doctorii din bloc îi săriră în ajutor lui Dan şi îl puseră înapoi pe picioare, căci nici nu paţise mare lucru.

Dar la sediul lui de la Polul Nord, Moş Crăciun se frământa foarte tare şi nu ştia ce să facă pentru a rezolva situaţia. Aşa ca până la urma încălecă pe Rudolph şi o porni în mare goană spre Republica Moldova. Cum ajunse înapoi la Dan acasă se înfaţişă la uşa familiei şi fu primit foarte călduros înăuntru. El luă un loc şi le explică lui Dan şi părinţilor săi ce era defapt cu aceea încurcatură.

Oricum, întâmplarea eu am aflat-o chiar de la Dan si uite aşa v-am dovedit că Moş Crăciun există, şi vă spun solemn cu cea mai mare încredere că este foarte greu să mai fi Moş Crăciun în zilele de azi!

Acum trebuie să închei această scurtă povestire pentru că luna de mult este pe cer, lupii suri strigă şi îmi închipui cum mama visează că eu dorm bine precum un copil cuminte!

Crăciun fericit şi sper să primiţi cât mai multe cadouri de la Moş Crăciun anu' ista!

Ileana Bizirra.

4 comments:

  1. iete-o, bloagheritza! :P i've retired-ish, but it's good to see new faces round here. velcam!

    ReplyDelete
  2. Eu, blogeritza? Naah, that's impossible! :P
    Eu am doar un spatiu unde arunc si cate-o publicatiune ca sa nu-mi crape computerul!
    Nice to see you round the bend, Leechule :)

    (Oh, God, I can't wait to see you squint with four eyes! God, that should be better than a picture of me and my imaginary friends boxing!)

    Gata, Ileana tre' sa treaca sa-si faca bagajul, maine e Plecarea!

    ReplyDelete
  3. Nu,nu, tu trebuia sa zici: iete scriitoarea!
    Of, glumele la ora asta asa plictisitoare.
    Bagajul!

    ReplyDelete